Prva objava za Marti dječji kutak – kako izraditi ptičicu

Prva objava za Marti dječji kutak – kako izraditi ptičicu

MALI KREATIVCI

Dragi roditelji malih (i velikih) kreativaca,

kreativnost je inteligencija koja se zabavlja, rekao je davno Albert Einstein! I bio je u pravu! Često pretpostavljamo da je kreativnost urođeni talent koji djeca imaju ili nemaju, ali zapravo i kreativnost možemo (i trebamo) razvijati, poticati, njegovati. Ono što naslijedimo je niz mogućnosti, a na roditeljima je da svojoj djeci pruže maksimalnu podršku u otkrivanju i razvijanju njihovih potencijala.

Ako vaše dijete uživa u crtanju i likovnom izražavanju, učinite sve kako biste ga što više potaknuli da razvija taj svoj kreativni potencijal i da kroz njega raste, mašta, uči i otkriva neke nove svjetove! Kreativnost pomaže djeci da budu sigurnija, slobodnija i da razvijaju svoje društvene vještine!

U ovoj ćemo Vas kolumni poticati i da povremeno (što češće) budete kreativni zajedno sa svojom djecom! Pronađite kutak u stanu ili kući koji će biti vaš mali kreativni kutak, birajte s djetetom kistove, boje, likovne mape, platna…i stvarajte zajedno prave male rukotvorine!

Voditeljica kreativne radionice Udruge Foliot, akademska kiparica i profesorica likovne kulture, Ivana Dužević, za početak će Vam otkriti kako od novinskog papira nastaje ptica, a potom i kako od drvene kutije ili pak običnog tetrapaka nastaje kućica za ptice! Pripremamo puno zanimljivih ideja koje ćemo dijeliti s Vama, a najkreativnije ćemo radove i nagrađivati!

U Marti Retail Parku pronašli smo pregršt materijala i pribora po pristupačnim cijenama, a koristit ćemo i stare predmete kojima ćemo, uz malo boje i lijepila, udahnuti novi život!

A sad, bacimo se na posao:

1. Za početak našeg rada trebat će nam novinski papir

 

2. Papir ćemo gužvati dok ne dobijemo željeni oblik

3. Bit će nam potreban i selotejp ili neka ljepljiva traka

 

4. Selotejpom ćemo obljepljivati zgužvani papir…

 

5. Sve dok ne budemo zadovoljni oblikom ptice

 

6.  Škarama (ili nekim drugim oštrim predmetom) na donjem dijelu ptice izbušit ćemo rupe koje će nam biti potrebne za noge

 

7. Nakon toga bit će nam potrebna žica

8.  Također i kliješta ili kombinirke

 

9. Žicu ćemo saviti tako da dobijemo dvije noge za pticu.

 

10.  Nakon toga, bit će nam potrebno još novinskog papira iskidanog na manje komadiće

 

 

11. Bit će nam potrebno i ljepilo. U ovom sučaju korišteno je ljepilo za papir i karton (ali ljepilo za drvo na bazi vode također je odlično).

12. Ljepilo smo stavili u posudu i pripremili kist (u slučaju korištenja ljepila za drvo može se uliti i malo vode).

 

13. Namazali smo pticu sa ljepilom i počeli preko ljepila oblagati komadiće novinskog papira. Taj se postupak zove kaširanje. Također smo spojili noge tako što smo ih ugurali u ranije pripremljene rupe.

 

14. Ptica u tijeku izvedbe izgleda ovako:

 

15. A kada smo ju skroz oblijepili izgleda ovako:

 

16. Nakon što se ptičica osušila, pripremili smo boje

 

17.  I naljepnice za oči

 

18.  Boje, naljepnice…I ovo je naša gotova ptičica:

 

Vrijeme izrade je oko 1 sat i 30 minuta. Postupak sušenja ljepila možete ubrzati fenom, a ako odlučite pričekati da se osuši na zraku, proces izrade može trajati i malo dulje.

Ptičicu možete obojati kako god želite, možete pokušati preslikati izgled ptice koju viđate u obližnjem parku ili šumi, a možete stvoriti i neku posebnu pticu koju nikada još nitko nije vidio – samo Vaše dijete u svojoj mašti!

Ova je naša kreativna radionica imala (kreativno) skroman budžet!

Dragi roditelji, kada Vaše dijete dovrši svoj rad (samostalno ili uz Vašu pomoć) postavite ptičicu na neko vidljivo mjesto. Dajte mu do znanja koliko ste ponosni na njega! A u ime početka suradnje Udruge Foliot i Marti Retail Centra, pripremamo i malo iznenađenje za sve one koji nam pošalju fotografiju svog rada na e-mail : info@martipark.hr

Više o kreativnim radionicama Udruge Foliot otkrijte na njihovoj internetskoj stranici (www.foliot.hr), a različite kreativne materijale za Vaše male kreativce možete pronaći u brojnim trgovinama u Marti Retail Centru!